Flex lenzen

Het aanmeten van Flex-lenzen is een vak apart. Vroeger spraken we over ’harde’ contactlenzen, maar die sloten het oog af van de omgeving. Dat is niet gunstig, want alles wat leeft heeft zuurstof nodig; ook jouw ogen. Tegenwoordig zijn de ’harde’ lenzen allemaal zuurstofdoorlatend en spreken we over ’Vormstabiel’ of  ’Flex-lenzen’. Om Flex-lenzen aan te meten bekijkt onze contactlensspecialist de juiste sterkte en bolling van je ogen. Met onze nieuwe, moderne apparatuur gaat dat heel nauwkeurig. De meest ideale lens is mede afhankelijk van je werkzaamheden, je hobby’s en welke sport  je eventueel beoefend. Een paslens plaatsen wij dan op je oog. Deze mag je een half uurtje dragen. Daarna zien we exact hoe deze lens op je oog zit zodat wij al een redelijke inschatting kunnen maken aangaande de mate van succes.  Of je ogen aan Flex-lenzen kunnen wennen en óók wat het gunstigste lenstype en materiaal zal zijn.

Nieuwe schoenen moeten inlopen, en nieuwe lenzen moeten ’inkijken’. Écht ontspannen kijken lukt meestal pas na een gewenningstermijn. Hoelang deze bij jóu zal zijn, is afhankelijk van meerdere factoren. Bij Flex-lenzen zijn sommige mensen na 2 weken al gewend, terwijl anderen wel 6 weken nodig hebben. De gewenning gaat meestal beter als je voldoende blijft knipperen. Na de gewenningsperiode gaan we de lenzen nogmaals controleren. Dan kunnen wij zien of de ’passing’ van jouw lenzen voldoet aan onze kwaliteitseisen. En we bekijken hoe je oog op de lens reageert. Maar ook jou gezichtsscherpte wordt gecontroleerd, zodat we precies weten of je alles wel voldoende scherp ziet. Kost de gewenning (te) veel moeite, of je kunt zelfs helemaal niet aan Flex-lenzen wennen? Wij zullen je sowieso een alternatief bieden. Blijkt dus alles perfect, dan vervangen wij tóch jouw contactlenzen voor een ander merk, lenssoort of lensmateriaal. Zo krijg je een extra gelegenheid om toch contactlenzen te (blijven) dragen.

Voordelen van Flex-lenzen:

 • geschikt voor peroxide reiniging waardoor je veilig lenzen draagt
 • geven je ogen veel zuurstof en zijn daardoor veilig voor de ogen
 • geven meestal een scherper beeld dan Soft-lenzen
 • hebben een langere levensduur en daardoor meestal goedkoper
 • zijn goedkoop in onderhoud
 • zijn in bijna alle sterktes mogelijk
 • zijn minder gevoelig voor droge ogen of een droge omgeving
 • kunnen ook als ’jaarlens’ worden gedragen

Nadelen van Flex-lenzen:

 • hebben een langere gewenningsperiode dan de Soft-lenzen
 • zijn bij sporten vaak minder geschikt
 • zijn gevoeliger voor stofjes onder de lens

Mochten Flex-lenzen om één of andere reden helemaal niet bevallen, dan heb je binnen 3 maand het recht om ze te ruilen voor een bril of voor Soft-lenzen. Ook kun je het aankoopbedrag retour ontvangen. Bij sommige contactlenzen (zoals torisch en multifocaal) geldt een eigen risico.