Onderhoud

Langer plezier van uw (zonne)bril!

TIPS UIT IJSSELMUIDEN:

Uw bril is een kostbaar bezit. Een zorgzame behandeling en een goede bescherming én verzorging is daarom wel noodzakelijk. Dit verlengt de levensduur en bovendien houdt u optimaal kijkcomfort. Maar zelfs al gaat u nóg zo zorgvuldig met uw bril of zonnebril om, er komt een moment waarop hij niet zo lekker meer zit, of waarop het montuur een beetje dof wordt.

Bij Schrijver Optiek bent u altijd welkom om uw bril te laten bijstellen of (ultrasoon) te laten reinigen. Dat kost niets. Dat is service. Ook als u over 4 of 6 jaar komt. Wij doen er alles aan om u zolang mogelijk plezier aan uw bril te laten beleven. Maar, eerlijk is eerlijk… u kunt er zelf ook het nodige aan doen. Als u bij het schoonmaken de onderstaande punten opvolgt, dan zult u vast en zeker langer plezier hebben van uw nieuwe bril. Let vooral op punt 1, 5 & 8.

  1. Maak uw brillenglazen NOOIT schoon met uw T-shirt, trui, of een ander kledingstuk. Maak uw brillenglazen ook NOOIT schoon met (vochtige) papieren brillendoekjes, papieren zakdoekjes of keukenpapier. De vezels in deze doekjes beschadigen de coating (ontspiegeling) van uw brillenglazen! Bij gebruik van deze doekjes vervalt uw garantie! 
  2. Zet uw bril altijd met twee handen op en af. Dat voorkomt eventuele vervorming van het montuur. Want als u uw bril met één hand afzet, dan zal deze scheef gaan staan, waardoor ook het kijken minder goed, of zelfs vermoeiend kan worden.
  3. Als u uw bril ’s avonds afdoet, vouw hem dan in, om te zien of de veren (de ”pootjes”) nog wel goed sluiten. Hierdoor blijven ze ”soepel lopen”.
  4. Sommige delen van uw bril zijn vrijwel voortdurend in contact met uw huid. Huidzuur kan het montuur en de glazen op den duur aantasten. Kunststof kan dof worden en sommige soorten metaal kunnen zelfs gaan oxyderen. Doe uw bril daarom regelmatig even in een lauw sopje, zodat deze zuren minder kans krijgen om uw bril aan te tasten.
  5. Schoonmaken? EERST AFSPOELEN OF SHAKEN! Maak uw brillenglazen schoon onder stromend, handwarm water. (vooral niet heet!)  In plaats van afspoelen onder de kraan kunt u ook gebruik maken van onze unieke Bril-Shaker, welke uw bril schoonmaakt tot in de randjes. DUS: OF afspoelen, OF shaken, MAAR: Uw bril nooit in droge toestand poetsen !!!
  6. Reinig uw bril regelmatig, liefst dagelijks. Maar… zelfs de meest dégelijke bril is niet onbreekbaar. Houd daarom dát glas vast, wat u schoonmaakt. (Omvat de rand van het montuur)
  7. Na het afspoelen kunt u de glazen nog extra reinigen met de hiervoor bestemde spray. Vloeibare zeep of een mild afwasmiddel zijn ook geschikt om eventuele vetaanslag te verwijderen (gebruik wel een PH-neutraal middel).
  8. Daarna KORTSTONDIG en heel ZACHTJES afdrogen met een schone, zachte (thee)doek. Dus: NIET stévig poetsen. Als u té hard wrijft veroorzaakt u daardoor krasjes en als u téveel poetst worden uw glazen statisch, waardoor ze juist vet en vuil áántrekken. Dus gewoon afdrogen met de zogenaamde ”Franse slag”, d.w.z: heel eventjes en heel zachtjes.
  9. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van het Schoonmaakdoekje of uw theedoek. Dit laat namelijk een wazige zweem achter op uw glazen.
  10. Als de glazen nog enigszins vettig zijn, dan kunt u deze (ná punt 5 & 8) het beste even heel licht nawrijven met ons microvezeldoekje. Microvezeldoekjes die zijn voorzien van een siliconen-griplaag kunnen uiteraard maar aan één zijde worden gebruikt. Gebruik bij voorkeur het “Schrijver-Micro-Doekje”, want deze is speciaal gemaakt voor uw glazen. Voor het gebruik van microvezeldoekjes van andere merken kunnen wij niet instaan. De structuur van sommige doekjes is minder geschikt voor uw glazen, waardoor de coating eerder kan worden aangetast.
  11. Om de glazen gemakkelijker te kunnen schoonmaken worden de glazen vaak voorzien van een VP-Cleancoat (dit is tevens een extra bescherming van de ontspiegeling). Deze extra beschermlaag zal door het gebruik en door het schoonmaken na 1 jaar geleidelijk verminderen. Bij Schrijver Optiek kunnen wij deze VP-Cleancoat opnieuw voor u op de glazen aanbrengen. Normaal kost dat € 15,- per glas, maar de eerste vervanging is bij ons helemaal gratis.
  12. Vermijd contact van uw glazen met chemische middelen of met parfum, eau de cologne, aceton, ammonia, ether of spiritus. Stel ze ook niet bloot aan schoonmaakmiddelen met agressieve oplossingen, lijm, oliehoudende vloeistoffen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden. Ook haarlak kan uw glazen aantasten. Laat uw bril in een andere kamer als u haarlak gebruikt, want de nevel hangt ook na gebruik vaak nog in de lucht. Zet de bril ook af wanneer uw haren worden geverfd. Door de chemicaliën van haarverf kan uw montuur van kleur veranderen of verbleken.
  13. Leg uw bril nooit met de voorkant van de glazen op een tafel, nachtkastje of op een andere harde ondergrond. Leg hem ook niet tijdelijk op een stoel of bed. Wellicht vergeet u dit even waardoor u het risico loopt dat iemand op uw bril gaat zitten.
  14. Als u de bril enige weken ingedragen hebt, dan moet de passing nagekeken en eventueel nog iets gecorrigeerd worden. Een kleine wijziging door ons, kan dan nét het verschil maken tussen een bril die goed zit, of een bril die echt fijn zit. Zo bent u zeker van een maximaal kijkcomfort. Door het gebruik (op- en afzetten, of stoten) kan de pasvorm na verloop van tijd minder goed worden. Ons advies: Laat uw bril 2x per jaar door ons controleren en opnieuw afstellen voor een blijvend optimale ”zit” en optimaal ”zicht”. Vooral silicone ”neusvleugels” gaan op den duur iets verkleuren. Deze worden dan gelijk door ons vernieuwd.
  15. Als uw bril na verloop van tijd niet goed meer zit, ga er dan zelf niet aan buigen. Loop gerust bij ons binnen. Voor het bijstellen van uw (zonne)bril berekenen wij geen kosten. Deze service is gratis, maar….. uiteraard wel op uw eigen risico!
  16. De hoogstaande kwaliteit van de hedendaagse glazen kenmerkt zich door een heel zuiver en helder beeld. Echter: kunststof glazen zijn minder goed bestand tegen stof en hitte. Houd uw bril daarom uit de buurt van warmtebronnen, heet water of stoom. Laat uw bril ook niet onbeschermd in de zon liggen en stel hem niet bloot aan extreme hitte of sterk wisselende temperaturen. Bijv.: niet in een sauna, en niet op een warme dag in de auto laten liggen (Ook niet in het dashboardkastje).
  17. Bewaar uw bril, als u hem niet draagt, in een stevige brillenkoker die de glazen tegen krassen beschermt. Stop uw bril dus nooit onbeschermd in een tas of zak. Brillenkokers met een magneetsluiting kunt u beter niet in contact brengen met een bankpas of creditcard.
  18. Met tin of (super)lijm zijn monturen niet te repareren. Bij pech is het verstandiger de bril even bij ons terug te brengen.
  19. Zorg voor een RESERVE-BRIL.
  20. Koop ook uw zonnebril bij de man, die hem stellen kan.