Geschiedenis

 ”sinds 1989”

We schrijven het jaar 1989, het is 31 maart. Burgemeester Van Voorden van de toenmalige gemeente IJsselmuiden opent aan de Dorpsweg een kleine optiekzaak van slechts 55 m². Negenentwintig Jaar later is Schrijver Optiek, met een prachtig ruim pand van 240 m² aan het Markeresplein, niet meer weg te denken uit het centrum van IJsselmuiden.

De motivatie?: “Of het nu gaat om inzet of kwaliteit, we gaan niet voor 100 maar voor 200 procent.”

Een journaliste constateert: “Als er een oudere heer met zijn stok naar binnen schuifelt en vriendelijk bij naam wordt begroet, is direct duidelijk waar de opticien zijn succes werkelijk aan te danken heeft. Het is cliché, maar de klant is koning.”

Jan Schrijver: ”Direct vanaf de start staat de kwaliteit bij ons voorop. Ook wat persoonlijke aandacht betreft”.

 Gat in de markt

In 1989 begon Jan Schrijver als zelfstandige opticien omdat het ontbrak aan een optiekzaak in IJsselmuiden. Als het winkelpand aan de Dorpsweg 56 vrijkomt, neemt de jonge Schrijver een besluit. ”Het winkelpand was vrij klein: 55 vierkante meter. Met ruim 10 jaar ervaring was een zelfstandige winkel een ambitie waar we niet meer onderuit konden. Onze oudste dochter Geralde – toen acht jaar – mocht de winkel openen, samen met burgemeester Van Voorden. Die grote houten kleurpotloden voor de presentatie van kinderbrillen staan nog steeds in de kinderhoek.”

In de jaren negentig verhuist de optiekzaak van de Dorpsweg naar Markeresplein 9, het oude bankgebouw van de SNSbank. Van 55 naar 130 vierkante meter, meer dan een verdubbeling. Tien jaar later komt door het vertrek van de videotheek ook Markeresplein 10 vrij. Opnieuw breidt Schrijver Optiek verder uit. “Dat was een flinke verbouwing want de hele tussenmuur is toen weggebroken. Nu een uitbreiding van 110 vierkante meter. Zo ontstond extra gelegenheid voor meerdere oogmeetruimtes. De heropening in 2007 mocht ditmaal onze jongste dochter Hannah doen, samen met onze oudste kleinzoon Nicky en burgemeester Oosterhof van de gemeente Kampen. Een bijzondere herinnering.”