Monturen

Iedereen is uniek, dus ieder krijgt een unieke bril.  Zo blijft u uniek!

Brilmonturen zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van veel Nederlanders. Ze zijn niet alleen een functioneel hulpmiddel voor mensen met een bril, maar ook een modeaccessoire dat de persoonlijkheid en stijl van een persoon kan benadrukken. In dit artikel zullen we de geschiedenis, trends en verschillende soorten brilmonturen in Nederland bespreken.

Geschiedenis van brilmonturen in Nederland

Het gebruik van brillen dateert al uit de 13e eeuw in Nederland. In eerste instantie werden ze voornamelijk gebruikt door monniken en geleerden om hun zicht te verbeteren tijdens het lezen en schrijven. In de 19e eeuw begonnen brillen echter populair te worden bij de algemene bevolking en werden ze beschouwd als een symbool van intelligentie en status.

In de jaren 60 en 70 waren grote, ronde brillen met dunne metalen monturen de trend. In de jaren 80 en 90 kwamen er meer kleurrijke en opvallende monturen in de mode. De afgelopen decennia zijn er steeds meer verschillende soorten brilmonturen op de markt gekomen, waardoor mensen meer keuze hebben en hun persoonlijke stijl kunnen uitdrukken.

Trends in brilmonturen

Net als andere modeaccessoires, veranderen ook de trends in brilmonturen voortdurend. Momenteel zijn er een aantal trends die erg populair zijn in Nederland.

Allereerst zijn ronde brillen weer helemaal terug van weggeweest. Deze vintage stijl is een favoriet bij zowel mannen als vrouwen en geeft een retro en hippe uitstraling. Daarnaast zijn ook de cat-eye monturen weer in de mode. Deze monturen hebben opvallende punten aan de bovenkant en zijn geïnspireerd op de jaren 50 en 60.

Een andere trend zijn de transparante monturen. Deze monturen zijn gemaakt van doorzichtig acetaat en zijn erg populair vanwege hun minimalistische en moderne uitstraling. Ook de browline monturen, met een dikker montuur aan de bovenkant, zijn weer in opkomst en geven een stoere en retro look.

Verschillende soorten brilmonturen

Er zijn verschillende soorten brilmonturen beschikbaar in Nederland, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende typen.

1. Volledig omrande monturen: Deze monturen hebben een volledige omranding die de glazen op hun plaats houdt. Ze zijn stevig en duurzaam, maar kunnen wat zwaarder aanvoelen op het gezicht.

2. Semi-omrande monturen: Deze monturen hebben alleen een omranding aan de bovenkant van de glazen en zijn open aan de onderkant. Ze zijn lichter en geven een meer open uitstraling.

3. Randloze monturen: Zoals de naam al aangeeft, hebben deze monturen geen omranding en zijn de glazen direct aan de pootjes bevestigd. Ze zijn licht van gewicht en geven een minimalistische uitstraling.

4. Zonnebril op sterkte: Dit type brilmontuur is ideaal voor mensen die een bril nodig hebben om te zien, maar ook bescherming willen tegen de zon. Het heeft gekleurde glazen en kan op sterkte worden gemaakt.

5. Sportmonturen: Voor mensen die een actieve levensstijl hebben, zijn er speciale sportmonturen beschikbaar. Deze zijn gemaakt van flexibel materiaal en hebben een stevige pasvorm om te voorkomen dat ze tijdens het sporten afvallen.

Het kiezen van de juiste brilmonturen

Bij het kiezen van een brilmontuur is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Voor een rond gezicht zijn hoekige monturen zoals vierkant of rechthoekig geschikt, terwijl voor een hoekig gezicht ronde of ovale monturen beter zijn. Een ovaal gezicht kan vrijwel elk type montuur dragen.

Daarnaast is de kleur van het montuur ook belangrijk. Kies een kleur die past bij je huidskleur en haarkleur. Donkere monturen staan goed bij mensen met een lichte huid en lichte monturen bij mensen met een donkere huid.